Bilindiği gibi son yıllarda enerji ve enerjinin tüketimi bütün dünyada bir problem haline gelmiş ve enerji sarfiyatında ekonomik yollar aranılmaya başlanmıştır.Bu nedenle Avrupa ülkelerinde yerden ısıtma sistemi hızla gelişmeye başlamıştır. Ülkemizde 1980 yılından sonra bu yöntemin uygulanmasına geçilmiş ve binlerce m2 yerleşme sahası halen bu sistemle ısıtılmaktadır.
Sistemde gerekli ısınma 40-50 C ‘lik ılık su ile sağlanmakta, her cins katı sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, bilhassa “Isı Pompası Güneş Kolektörü” entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlanır.
Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur.Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistem içim söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanların depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.
Konut (Daire, Villa, Okul, Hastane, Cami, Toplu konutlar (Kooperatif), Türk hamamı, Yüzme havuzları, Seralar, Hava alanları, yollar vb. sıcak döşeme istenen mekanlarda kullanılırlar.
Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir. Döşeme satıh sıcakları ortalama 28 C olduğundan söz konusu yerin hava nemindeki rahatsızlık verici düşme mevzu bahis değildir.(Hava nemindeki azalma üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırır).
Yerden ısıtmada oda içindeki hareketinin az olması, mikrop ürememesi için tavsiye edilmektedir. Radyatörlü sistemde bilhassa tavan ve ısıtıcıya yakın bölgelerde oluşması önlenmeyen faydasız sıcak hava astıklarının “yerden ısıtma sisteminde” tamamen bertaraf edilmiş edilmiş olması bu sisteme 30-50’ye varan bir enerji tasarruflu getirmektedir. Yerden ısıtma sistemi seralara uygulandığında klasik sera ısıtılmasına kıyasla %47 enerji tasarrufu sağlandığı gibi yılda bir mahsül daha fazla elde edilmesini sağlanmaktadır.
Oda içerisinde radyatör v.b ısıtıcılar olmadığından dolayı arzu edildiği gibi dekor yapılma imkanı sağlar. Bina zemininin tamamına izolasyon yapılmadığından katlar arasında ısı yalıtımı ve ses geçirimsizliği sağlanmaktadır.
Yerden ısıtma toz yapmaz yerden ısıtma mite böceklerinin yaşamasını desteklemez sağlıklıdır.Çünkü; Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır.
Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı 36,5 C dir. Sağlıklı bir insanın çevresindeki bulunan havada 20 ile 22 C dir. Ayak taban yüzeylerinin ise 23-25 de tutulması en idealdir.Bundan dolayı 23-25 C tutulmak istenen ayak taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı sağlığımızı ve konforumuzu devam ettirecektir.
Yerden ısıtma ekonomik bir sistemdir. Yerden ısıtma ilk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerden %20, işletme giderlerinde %50 tasarruflu sağlaması ve bakım giderlerinin çok az oluşundan dolayı daha ekonomiktir.Aynı zamanda konforlu ve çevre dostudur.